Følg Norwegian Green Building Council

Bærekraftig jomfrufødsel

Blogginnlegg   •   okt 15, 2014 10:26 CEST

Jeg, og flere med meg, har gått svanger lenge. Fødselen fant sted på tirsdag 14. oktober. Ukomplisert fødsel. Ordføreren klippet navlestrengen. Alt vel med hele familien!

Barnet skal hete Fornebu S. Selve unnfangelsen var jeg ikke med på, så for meg er dette rett og slett en jomfrufødsel. Nå er det vel ikke tvil om at det finnes en far i dette tilfellet som heter Steinar Manengen, tidligere adm.dir i KLP Eiendom, så jeg innrømmer at begrepet jomfrufødsel er en kunstnerisk tilsnikelse. Men la gå.

Det har vært en spennende reise. Ekstra spennende fordi jeg har vært så heldig å få lov å ha flere hatter på denne reisen. Ikke samtidig vel og merke, bare så det er sagt. Jeg hadde under svangerskapet Skanska-hatten på, mens når riene meldte sin ankomst stod det KLP Eiendom på hatten.

Jomfrufødsel er helt unikt, og har vel bare så vidt jeg vet skjedd en gang før. Da var åstedet en stall. Nå har det skjedd igjen, noe helt unikt – et kjøpesenter med toppscore i miljøklassen.

Jomfrufødsel javel. Men bærekraftig? Bærekraftighet handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine. Når det gjelder behovene til mennesker i 2014, så tas de vare på ved for eksempel at de har fått et gjennomtenkt og godt bygg hvor de kan gjøre sine innkjøp. Hvorvidt alle innkjøp er like nødvendige, og om kjøpesenter er verre eller bedre en butikker i et sentrum er interessante diskusjoner men dem tar vi ikke her. Hvis vi tenker 100 år fremover i tid er det ikke godt å si hva mennesker da har behov for. Men hypotesen er hvertfall at de har behov for klode som fremdeles er mulig for mennesker å bo på, at de fremdeles har behov for energi og andre ressurser, samt en mangfoldig natur med en genbank som kan gi dem stadig nye byggesteiner til sine medisiner, ny mat og nye materialer å bygge sine boliger med.

Jeg mener, med hånden på hjertet, at Fornebu S har gjort sitt for å bidra til at menneskene på denne kloden får dekket sine behov også i 2114. Det er sikkert ting som kunne vært gjort enda bedre. Det et det alltid. På Fornebu S vil jeg si det er summen av tiltak som er det jeg er mest stolt av. Vi har ikke funnet opp kruttet, men vi har pushet våre leverandører til å snu steinene en gang til. All betongen som er støpt på plassen er lavkarbonbetong. Betongelementene er “vanlig” betong, men kanskje vi har utfordret elementbransjen såpåss at neste gang kan de levere lavkarbonbetongelementer også til bygg av denne størrelsen. Det grønne taket vårt er en gjenskaping av en nasjonalt sjelden naturtype. Det er det vel ingen andre tak som kan skryte av? Solcellene våre er defekte paneler som har fått en oppgradering og et nytt liv. Slik kunne jeg fortsette. Men det får bli en annen gang.

Bill. Merk. Stolt!

Skrevet at Heidi Lyngstad, miljøsjef KLP Eiendom

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://ngbc.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.