Følg Norwegian Green Building Council

Et Outstanding kjøpesenter helt utenom det vanlige

Nyhet   •   okt 15, 2014 15:58 CEST

Nylig åpnet Fornebu S, Norges nye kjøpesenterstolthet, med brask og bram. Kjøpesenteret er det første i sitt slag til å oppnå BREEAM Outstanding i design og prosjekteringsfasen.

Både eier KLP eiendom, entreprenør Skanska og arkitekt AMB Arkitekter var tydelig stolte da senteret åpnet dørene til offentligheten for første gang, tirsdag 14.oktober.

Da snoren ble klippet av Bærums-ordfører, Lisbeth Hammer Krog, stormet flere hundre små og store inn dørene i et kjøpesenter helt utenom det vanlige.

Høye ambisjoner

Under åpningen overrakk daglig leder i NGBC, Kjersti Folvik, BREEAM-NOR sertifikat i design- og prosjekteringsfasen i klassen Outstanding, til administrerende direktør i KLP Eiendom, Gunnar Gjørtz.

– Jeg har vært innom dette prosjketet i ulike roller siden begynnelsen og er imponert over hva dere har fått til. Gratulerer til alle involverte, sa Folvik.

En overveldet Gjørtz hadde mange rosende ord å dele ut både til egne ansatte og samarbeidspartnere.

–Vi satte oss høye ambisjoner, vi ville bygge verdens mest miljøvennlige kjøpesenter. Det har vært en omfattende prosess, og nå har vi oppnådd BREEAM Outstanding, sa han i sin åpningstale. I Norge er Fornbus S det andre prosjektet som oppnår BREEAM Outstanding i design- og prosjekteringsfasen. Tidligere i år mottok også Powerhouse Kjørbo et tilsvarende sertifikat.

Grønt fra tak til kjeller

Noen av de største grepene som er gjort for å oppnå den høyeste BREEAM-klassifiseringen har handlet om bygningsform, materialvalg og kvaliteten på de tekniske systemene. Bygget er støpt med lavkarbonbetong og det er benyttet morsk gran i trefasaden. Sammen har dette i følge utvikleren bidratt til å redusere byggets CO2-avtrykk med 60 prosent.

Andre tiltak som har vært med på å påvirke byggets miljøresultat er integrerte elbilladestasjoner og sykkelparkering, bruk av LED-belysning, god utnyttelse av dagslys, bruk av sjøvann til oppvarming og nedkjøling og grundig avfallssortering.

Miljøfakta for spesielt interesserte

På den litt mer innovative siden har bygget både en av Norges største solcelleparker og et et grønt tak. Det grønne taket bidrar i tillegg til tekniske fordeler til at man ivaretar det økologiske mangfoldet som eksisterte på tomta før bygget ble oppført.

Totalentreprenør Skanska står bak et av de litt mer utradisjonelle grepene som er gjort i prosjektet.

– Skanska har registrert kjørelengde og biltype for alle materialleveranser. Dette skal etterhvert om regnes til CO2-utslipp. Jeg vet ikke om andre prosjekter har gjort denne registreringen, sier Heidi Lyngstad, miljøsjef i KLP Eiendom.

–En annen passe godt bevart hemmelighet er at solcellemodulene på Fornebu S har omtrent 50 prosent lavere Co2-avtrykk enn andre sammenlignbare solceller. Dette skyldes først og fremst at firmaet som produserer dem, Innotech, kjøper inn defekte moduler og reparerer disse slik at de likevel kan brukes, fortsetter hun.

Naturfag på senteret

Som en del av BREEAM-klassifiseringen har man på Fornebu S lagt til rette for at bygget kan brukes som læringsressurs. På Miljøsøyler rundt om i senteret finnes informasjon om hvilke energi- og miljøtiltak som er gjort på Fornebu S, samt et eget miljøspill. Det er også lagt til rette for å ta imot skoleklasser til miljøomvisning. Mest sannsynlig er Fornebu S det eneste stedet i Norge hvor elevene kan gå på kjøpesenter som en del av naturfagundervisningen.

KLP Eiendom har laget en liste over miljøtiltak på Fornebu S og plassert dem i den BREEAM-NOR-kategorien de hører hjemme. Se hele listen her.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy