Følg Norwegian Green Building Council

Potensial for grønnere anleggsprosjekter med CEEQUAL

Nyhet   •   feb 16, 2017 14:35 CET

Miljøsertifiseringssystemet BREEAM har fått et godt fotfeste i byggebransjen. Nå kan CEEQUAL bidra til at flere norske anleggs- og infrastrukturprosjekter også blir grønnere.

CEEQUAL ble lansert i Storbritannia i 2004, og eies nå av Building Research Establishment (BRE) som også eier BREEAM. Sertifiseringsordningen blir foreløpig ikke administrert fra Norge, men det jobbes fra flere hold for at dette også skal bli et utbredt verktøy i norske prosjekter.

– Man kan diskutere hvorfor det er behov for slik sertifisering. Vi har jobbet mye med BREEAM på bygg, og det vi ser som én effekt, er at bærekraftperspekti­vet blir bredere. CEEQUAL handler ikke bare om energi og CO2, men også flere andre ting som arealbruk og lokalsamfunn. For det andre ser vi at systematikken i slike sertifiseringssystemer sørger for en bedre prosess. Det hjelper en til å holde fokus på bærekraft oppe gjennom hele prosjektet. Det vi ser på byggsiden, er at kvaliteten på produktet blir høyere, sier Kjersti Folvik, daglig leder i Norwegian Green Building Council (NGBC).

– BREEAM er blitt godt innarbeidet i bransjen, spesielt på kontormarkedet. Men det har skjedd på initiativ fra kommersielle eiendomsaktører. Systemet har blitt et verktøy for å måle kvalitet, og det trigger konkurransementaliteten. Anlegg er ofte en annen type prosjekter, med store, offentlige, ikke-kommersielle byggherrer, så det blir andre drivere enn i byggmarkedet. Vi er veldig prisgitt de store, offentlige byggherrene for å få fart på anleggs-markedet, sier hun.

Dette er et utdrag fra en artikkel om CEEQAL som sto på trykk i Samferdsel & infrastruktur nr. 1:17. Les hele artikkelen her.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://ngbc.mynewsdesk.com/no/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.